Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Nezadovoljni obrazlo`enjem Komisije za planove

Udruga za zaštitu i razvoj okruženja i graditeljskog naslijeđa »Protego« nije zadovoljna obrazloženjem izrađivača plana koje je dano na Javnoj sjednici Komisije za planove SO Subotica održanoj 16. siječnja 2008., jer izrađivač nije odgovorio niti valjano obrazložio niti jednu od primjedaba koje je »Protego« dao na Plan detaljne regulacije centra grada – Zona 1, navodi se u priopćenju udruge što ga potpisuje predsjednica dr. Viktorija Aladžić.
NEOBRAZLOŽEN PLAN: U priopćenju stoji da je izrađivač plana u svom odgovoru na primjedbe »Protega« kao obrazloženje samo navodio niz dokumenata koji su poslužili kao osnova za izradu plana kao što su Zakon o planiranju i izgradnji, Generalni plan Subotica – Palić,  Studija zaštite graditeljskog naslijeđa, Pravilnik o sadržaju plana, Program plana s mišljenjima mjerodavnih javnih komunalnih poduzeća, institucija i tijela koja su bitna za donošenje plana, Studija Instituta saobraćajnog fakulteta, ali nije obrazloženo zašto je plan napravljen kako jest. »Izrađivač plana nije obrazložio koja je koncepcija plana, što se planom postiže (osim da plan predviđa još 3000 parkirališnih mjesta u centru), koji su efekti plana i moguće negativne posljedice, koji se postojeći problemi planom rješavaju osim parkirališnog prostora, i na koji način će grad izgledati nakon implementacije plana, niti je obrazloženo zašto se javne garaže moraju graditi u neposrednom centru grada, a ne izvan zone zaštićene gradske jezgre«, navodi se u priopćenju.
Udruga »Protego« navodi da se izrađivač plana pravdao kako je plan bolji od važećeg i da se zato treba usvojiti. »Slična je situacija bila i kod usvajanja Generalnog plana Subotica – Palić, no smatramo da motiv za usvajanje plana nikako ne može biti obrazloženje da je bolji od prethodnog ili bolji od onog iz 1966. godine. Izrađivač plana je u jednom momentu čak naveo mogućnost da pristup u izradi plana nije dobar, s čim se mi potpuno slažemo i smatramo da se Plan detaljne regulacije centra grada Zona 1 mora u potpunosti odbaciti«, stoji u priopćenju. 
GRADNJA U DUBINU I VISINU?: Među ostalim, ističe se i kako je nakon višesatne rasprave i obrazloženja izrađivača plana na primjedbe koje su dali građani zaključak »da je plan urađen samo s aspekta dva problema, a to je smještaj što većeg broja automobila u centru grada, bez obrazloženja zbog čega, i izgradnja stambenih objekata na većini parcela na kojima se ne nalaze spomenici kulture, što podrazumijeva veoma veliki stupanj rušenja u centru grada, izmjenu karaktera i identiteta arhitekture centra grada, odnosno povećanje količine suvremene arhitekture u odnosu na postojeću više od 50 posto, čime se potpuno gubi smisao postojanja zaštićene gradske jezgre Subotice, osobito u trenutku kada je u Novom Sadu, na primjer, gradska jezgra stavljena pod zaštitu«.
Udruga »Protego« smatra da Studija zaštite gradske jezgre Subotice kao i valorizacija graditeljskog naslijeđa Subotice koju je uradio Međuopćinski zavod za zaštitu spomenika kulture, a koja je služila kao podloga za izradu Plana detaljne regulacije centra grada »nije validna budući da je direktor ove institucije javno izjavio kako oni ne donose odluke, te da se hitno mora uraditi nova valorizacija objekata koja će uključiti i ambijentalne vrijednosti objekata s prekretnice XIX. u XX. stoljeće, a Plan detaljne regulacije centra grada – Zona 1 ne može se prihvatiti jer je rađen na osnovi dokumenta odnosno Studije zaštite koja se dovodi u pitanje nakon izjave direktora Međuopćinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture«.
»Ni poslije obrazloženja izrađivača plana nije jasno zašto je jedina mogućnost razvoja našeg ravničarskog grada koji se nesmetano može širiti u svim pravcima gradnja u dubinu i visinu, pod nebo i pod zemlju, na malom prostoru u centru grada. Urbanisti nisu objasnili zašto je potrebno da pravimo novu Prozivku oko Gradske kuće, kada ima toliko prostora za širenje grada na sve strane«, navodi se u priopćenju što ga potpisuje Viktorija Aladžić, predsjednica Udruge »Protego«.                                       g
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika